określ liczbę rozwiązań w zależności od parametru p

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
luigi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 3 paź 2006, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Głuchołazy
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

określ liczbę rozwiązań w zależności od parametru p

Post autor: luigi »

Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)=|\frac{x+2}{x-2}|}\). Określ liczbę rozwiązań równania \(\displaystyle{ f(x)=p}\) w zależności od parametru p.

Proszę o wskazówkę.
orangutan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 lis 2006, o 00:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krak

określ liczbę rozwiązań w zależności od parametru p

Post autor: orangutan »

narysuj wykres jest to przecież pod modułem funkcja homograficzna przesunieta o wektor następnie znajdź wartośc charakterystycznuch przegięć .... a ilość rozwiązań odczytasz z wykresu .. pamietając że f(x)=p to przecież funkcja stała
Ostatnio zmieniony 3 lis 2006, o 22:26 przez orangutan, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ