równania z parametrem i nierównośc

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
xor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 14 maja 2006, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

równania z parametrem i nierównośc

Post autor: xor »

Witam!
Jako ze mam problem z tymi oto czterema zadaniami. W pierwszych moja niewiedza jest spowodowana głownie tym, iz nie wiem jakie powinny byc zalozenia. W czwartym chodzi mi o to , czy jest jakis w miare ogolny sposob na rozwiazywanie nierownosci/rownan, kiedy dzielnik wyrazu wolnego nie jest pierwiastkiem calkowitym wielomianu.

1) Dla jakich wartości parametru m zbior rozwiazan rownania \(\displaystyle{ x^4 + mx^2 - m = 0}\) jest dwuelementowy?
2) Dla jakich wartosci parametru k nierownosc \(\displaystyle{ x^4 + kx^2 + 1 > 0}\) jest prawdziwa dla kazdej liczby rzeczywistej?
3)Dla jakich wartosci parametru m rownanie \(\displaystyle{ x^5 + (1-2m)x^3 + (m^2 - 1)x = 0}\) ma dokladnie trzy pierwiastki, dokladnie jeden pierwiastek?
4)Rozwiaz nierownosc: \(\displaystyle{ 4x^4 + 4x^3 = 3x^3 - x - 1 < 0}\)

Z gory dzieki!
Awatar użytkownika
qsiarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 15 kwie 2006, o 15:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 18 razy

równania z parametrem i nierównośc

Post autor: qsiarz »

3)

3 pierwiastki ma dla m=1
1 pierwiastek dla m=-1

sposob moj to wzory viety'a, ale to dosc zawile i tu jest piaty stopien..., moze ktos inny bedzie mial cos latwiejszego.
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

równania z parametrem i nierównośc

Post autor: Uzo »

W 1 i 2 proponuje wprowadzić zmienna pomocniczą i poźniej odpowiednie warunki dla powstałego równania i nierówności kwadratowej ,żeby warunki równania i nierówności wyjściowej były spełnione.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

równania z parametrem i nierównośc

Post autor: mat1989 »

w pierwszym albo przyjmujesz delta=0, albo delta>0 i x1x20 i x1+x2
xor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 14 maja 2006, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

równania z parametrem i nierównośc

Post autor: xor »

dzieki, o to wlasnie mniej wiecej mi chodzilo
ODPOWIEDZ