Równanie - ciekawe - polecam

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
orangutan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 lis 2006, o 00:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krak

Równanie - ciekawe - polecam

Post autor: orangutan »

Problem z zadankiem - zapowiada sie ciekawie ... ale szybko męczy bo nie widać rezultatów ...
(8x+1)(4x+3)(x+1)=9/2
... byla bym wdzięczna
Mrrudzin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 10:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5 razy

Równanie - ciekawe - polecam

Post autor: Mrrudzin »

Trzeba wymnożyć lewą stronę
\(\displaystyle{ 32x^2+60x^2+31x+3}\)
przenieść \(\displaystyle{ \frac{9}{2}}\) na lewą stronę.

Niestety takie równanie nie ma rozwiązań.
Sprawdź czy dobrze przepisałaś.
jasny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 845
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 191 razy

Równanie - ciekawe - polecam

Post autor: jasny »

Mrrudzin pisze:Niestety takie równanie nie ma rozwiązań.
Równanie trzeciego stopnia ma co najmniej jedno rzeczywiste rozwiązanie, a w tym przypadku tylko jedno.
Mrrudzin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 10:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5 razy

Równanie - ciekawe - polecam

Post autor: Mrrudzin »

Zgadza się - ma rozwiązanie. Jest gdzieś w okolicy 0,0444689314.
Nie mam pomysłu jak je znaleźć nie-numerycznie.
jasny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 845
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 191 razy

Równanie - ciekawe - polecam

Post autor: jasny »

Metody są, ale.... po co komu wynik \(\displaystyle{ x=-\frac{5}{8}+\frac{\sqrt[3]{580608-1563\sqrt{136293}}}{192}+\frac{\sqrt[3]{378+\sqrt{136293}}}{8\sqrt[3]{9}}}\) ??
orangutan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 lis 2006, o 00:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krak

Równanie - ciekawe - polecam

Post autor: orangutan »

rozwiązanie było potrzebne w celach dydaktycznych jest to zadanie wyciągnięte czołem ze zbioru zadań klasa II rozdział równania wielomianowe - problem był jak rozwiązać skoro odpowiedź w ksiązżce jest a uczniowie się dopytują... i jasny musze przyznać że imponuje mi owo rozwiązanie - mi wyszło jednak z deka krótsze po męczących przekształceniach ...
...
a kontynuując ... po pierwszym nawiasie musi pojawić się potega 2 ... to dużo upraszcza rachunki ....
Czepiając się - marudzin - widzisz w szkołach uczy się uczniów jak rozwiązać zadanie jak artysta a nie rzemieślnik ... a owo równanie można doprowadzić do postaci (8x+7)^3-(8x+7)-8*9=0 .... wygląda o wiele przyjemniej tym przyjemniej jak się podstawi t=8x+7 ... choć nadal nie najprostrze do rozwiązania
Mrrudzin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 10:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5 razy

Równanie - ciekawe - polecam

Post autor: Mrrudzin »

widzisz w szkołach uczy się uczniów jak rozwiązać zadanie jak artysta a nie rzemieślnik
Niestety masz racje. Ja zadanie rozwiązałem numerycznie - myśle że można to nazwać rzemieślnictwem. W problemach "życiowych" żadko powstaje równanie o całkowitych współczynnikach, które da się rozwiązać "artystycznie".

a owo równanie można doprowadzić do postaci (8x+7)^3-(8x+7)-8*9=0
Tak, ale moim zdaniem to już zadanie dla pasjonatów, a nie licealistów, którzy czasami mają spore problemy żeby rozwiązać proste równanie kwadratowe.
ODPOWIEDZ