Zadania - Rozkład wielomianu na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Eldiane
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 18 sie 2010, o 12:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 1 raz

Zadania - Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Eldiane »

1.Rozłóż wielomian W na czynniki, grupując jego wyrazy

\(\displaystyle{ \frac{1}{2} x^{3}- \frac{1}{6}x^{2}-3x+1}\)

Z moich obliczeń (pewnie błednych) wychodzi: \(\displaystyle{ (x- \sqrt{6} )(x+ \sqrt{6} )(x- \frac{1}{3})}\)
a z rozwiązań w książce wynika że powinno być: \(\displaystyle{ \frac{1}{6}(3x-1)(x- \sqrt{6} )(x+ \sqrt{6} )}\)

Jeśli znalazłby się jakiś miły użytkownik który pokazałby gdzie robie błąd byłbym bardzo wdzięczny
Pozdrawiam Eldiane
Ostatnio zmieniony 18 sie 2010, o 12:40 przez Eldiane, łącznie zmieniany 2 razy.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Zadania - Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: tometomek91 »

\(\displaystyle{ \frac{1}{2} x^{3}- \frac{1}{6}x^{2}-3x+1=\frac{1}{6}x^2(3x-1)-(3x-1)=(3x-1)\left(\frac{1}{6}x^2-1 \right)=\frac{1}{6}(3x-1)(x^2-6)=\frac{1}{6}(3x-1)(x- \sqrt{6})(x+ \sqrt{6})}\)
ODPOWIEDZ