wyznaczanie wpółczynników wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Hexon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 14 sie 2010, o 15:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

wyznaczanie wpółczynników wielomianów

Post autor: Hexon »

witam
mam problem z jednym zadaniem,a mianowicie nie wiem jak wyznaczyć te współczynniki

Zad. Wyznacz współczynniki \(\displaystyle{ a,b,c}\) tak aby \(\displaystyle{ W(x) - F(x) = H(x)}\), jeśli:
\(\displaystyle{ W(x) = x^{3}+ax^{2} + 3x +1, \quad F(x) = 2x^{2} + bx -4,\\
H(x) = x^{3}-7x^{2} + 8x +5}\)
Ostatnio zmieniony 15 sie 2010, o 17:24 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Poprawa wiadomości.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

wyznaczanie wpółczynników wielomianów

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ W(x)-F(x)=x^3+ax^2+3x+1-2x^2-bx+4=x^3+(a-2)x^2+(3-b)x+5 \\
\\
H(x)=x^3-7x^2+8x+5 \\
W(x)-F(x)=x^3+(a-2)x^2+(3-b)x+5}\)


Współczynniki mają być równe, a więc:
\(\displaystyle{ a-2=-7 \\
3-b=8}\)
ODPOWIEDZ