podwójny pierwiastek wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Efendi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 7 paź 2006, o 09:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R-k
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 13 razy

podwójny pierwiastek wielomianu

Post autor: Efendi »

Witam!
Mam takie zadanie z wielomianami:

Dla jakich wartości a i b \(\displaystyle{ x_{0}=-1}\) jest podwójnym pierwiastkiem wielomianu
\(\displaystyle{ 6x^{4}+8x^{3}-8x^{2}+ax+b}\)

Wielkie dzięki za pomoc

EDIT:
Tylko prosiłbym o rozwiązanie jakieś bez pochodnych. Najlepiej wykorzystać tw. Bezouta, bo to zadanie jest pod tematem o tym twierdzeniu.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

podwójny pierwiastek wielomianu

Post autor: Tristan »

Skoro więc dany wielomian ma mieć podwójny pierwiastek x=-1, to przy dzieleniu przez \(\displaystyle{ (x+1)^2=x^2 +2x+1}\) ma dać resztę równą zero ( korzystam tutaj z tw. Bezout'a właśnie). Dzielisz więc pisemnie i otrzymujesz, że reszta z dzielenia danego wielomianu przez \(\displaystyle{ x^2+2x+1}\) jest równa \(\displaystyle{ (a+16)x+b+6}\). Czyli dla każdego iksa wartość tego wyrażenia ma być równa zero. Dzieje się tak oczywiście, gdy \(\displaystyle{ a+16=0 \wedge b+6=0}\). Otrzymujesz więc odpowiedź, że \(\displaystyle{ a=-16 \wedge b=-6}\).
Awatar użytkownika
Efendi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 7 paź 2006, o 09:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: R-k
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 13 razy

podwójny pierwiastek wielomianu

Post autor: Efendi »

wielkie dzięki
ODPOWIEDZ