działania na wielomianach

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
misia120
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 12 sie 2010, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz

działania na wielomianach

Post autor: misia120 »

niech \(\displaystyle{ W(x)=x^3-2x^2+5x-1, V(x)=-2x^3+x-2}\), a \(\displaystyle{ U(x)=3-4x+x^2-x^3}\).
ZNAJDŹ
a) \(\displaystyle{ W(x) -3V(x)+ 2U(x)}\)
b) \(\displaystyle{ V(x)\cdot U(x)}\)
Ostatnio zmieniony 12 sie 2010, o 19:26 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne, a nie tylko ich fragmenty, między jedną parą tagów [latex] i [/latex] - zapis będzie czytelniejszy. Nazwa tematu powinna odzwierciedlać ogółny problem poruszany w tym temacie.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

działania na wielomianach

Post autor: pyzol »

Po prostu podstaw.
waga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 29 gru 2009, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 8 razy

działania na wielomianach

Post autor: waga »

a)\(\displaystyle{ W(x) -3V(x)+ 2U(x)=(x^3-2x^2+5x-1)-3 \cdot ( -2x^3+x-2)+2 \cdot (3-4x+x^2-x^3)}\)
b)tak samo poprostu podstaw
ODPOWIEDZ