Wielomian nr1

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
konradnowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 3 sie 2010, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki

Wielomian nr1

Post autor: konradnowy »

Witam

Mam zadanie ,które za nic mi nie wychodzi.
Rozłóż na czynniki wielomian W(x) wiedząc że liczba p jest pierwiastkiem wielomianu

\(\displaystyle{ W(x)= x^{3} + x^{2} -7x-3, p=-3}\)

Chciałbym spytać również czemu p=0,5 zmienia się w (2x-1). jakie to twierdzenie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Wielomian nr1

Post autor: Quaerens »

podziel ten wielomian przez x+3-- 4 sierpnia 2010, 17:07 --\(\displaystyle{ p=\frac{1}{2} \\ x-\frac{1}{2}=2x-1}\)

Mnożymy razy dwa, aby pozbyć się ułamka.
ODPOWIEDZ