Znajdź pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 17 paź 2004, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Znajdź pierwiastki wielomianu
mam np \(\displaystyle{ w(x)=x^3-x^2-9x+9}\)
no i dalej: \(\displaystyle{ w(x)=x^2(x-1)-9(x-1)=(x^2-9)(x-1)=}\) i dalej...
a mam pytankoL jak zrobić jeśli \(\displaystyle{ w(x)=x^2(x-1)-9(x+1)}\)? bo raczej nie da się \(\displaystyle{ x-1}\) usunąć...hmmm...
no i dalej: \(\displaystyle{ w(x)=x^2(x-1)-9(x-1)=(x^2-9)(x-1)=}\) i dalej...
a mam pytankoL jak zrobić jeśli \(\displaystyle{ w(x)=x^2(x-1)-9(x+1)}\)? bo raczej nie da się \(\displaystyle{ x-1}\) usunąć...hmmm...
Ostatnio zmieniony 15 gru 2016, o 22:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Znajdź pierwiastki wielomianu
sprobuj poszukac czegos w sieci na temat schematu Hornera. to chyba, przynajmniej dla mnie, jeden z najprostszych sposobow na znajdowanie pierwiastkow wielomianow. A i jeszcze cos...pierwiastkow wielomianow zawsze szukamy wsrod podzielnikow wyrazu wolnego.
w tym przypadku \(\displaystyle{ w(x)=x^3-x^2-9x+9}\) pierwiastkami moze byc \(\displaystyle{ 1,-1,3,-3,9,-9}\)
w tym przypadku \(\displaystyle{ w(x)=x^3-x^2-9x+9}\) pierwiastkami moze byc \(\displaystyle{ 1,-1,3,-3,9,-9}\)
Ostatnio zmieniony 15 gru 2016, o 22:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Znajdź pierwiastki wielomianu
\(\displaystyle{ w(x)=x^3-x^2-9x+9 = (x -3) ( x^2 +2x -3) = (x-3) (x-1)(x +3)}\)
to chyba tyle. no a w ogólnym przypadku to wzory Cardana, ktore sa bardzo skomplikowane
to chyba tyle. no a w ogólnym przypadku to wzory Cardana, ktore sa bardzo skomplikowane
Ostatnio zmieniony 15 gru 2016, o 22:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 17 paź 2004, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
Znajdź pierwiastki wielomianu
to to ja wiem.. a jak będzie \(\displaystyle{ w(x)=x^2(x-1)-9(x+1)}\) to co dalej zrobić?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2016, o 22:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Znajdź pierwiastki wielomianu
nie da się wyłaczyć wspólnego czynnika bo go nie ma, nie tędy droga, trzba korzystać z wzorów Cardano albo zgadywać pierwiastki.
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Znajdź pierwiastki wielomianu
No pierwiastków wymiernych to on nie ma, ale jak dostaniesz takie zadanko w szkole to na pewno jest jakiś inny sposób niż wzory Cardano, bo liczenie tymi wzorami zajmuje sporo czasu
- stasiek
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 4 kwie 2006, o 23:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z przed kompa
Znajdź pierwiastki wielomianu
Cardano, cardano.... - to są fajerwerki, podczas gdy zad. jest na poziomie LO.
\(\displaystyle{ x^3 - x^2 - 9x + 9 = 0}\) (wyłączanie)
\(\displaystyle{ x^2 \cdot (x-1) - 9 \cdot (x-1) = 0}\) (grupowanie)
\(\displaystyle{ (x^2 - 9)(x - 1) = 0}\) (wz. skr. mn.)
\(\displaystyle{ (x-3)(x+3)(x-1) = 0}\) (FIN)
PS
Aż się zarejestrowałem...
\(\displaystyle{ x^3 - x^2 - 9x + 9 = 0}\) (wyłączanie)
\(\displaystyle{ x^2 \cdot (x-1) - 9 \cdot (x-1) = 0}\) (grupowanie)
\(\displaystyle{ (x^2 - 9)(x - 1) = 0}\) (wz. skr. mn.)
\(\displaystyle{ (x-3)(x+3)(x-1) = 0}\) (FIN)
PS
Aż się zarejestrowałem...
Ostatnio zmieniony 15 gru 2016, o 22:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.