Dzielenie wielomianu przez dwumian...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 513
Rejestracja: 31 lip 2010, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 6 razy

Dzielenie wielomianu przez dwumian...

Post autor: infeq »

Jaki jest wynik podzielenia wielomianu W(x) \(\displaystyle{ =x ^{3}-6x+4}\), przez dwumian \(\displaystyle{ x-2}\)?
Ostatnio zmieniony 3 sie 2010, o 12:09 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Dzielenie wielomianu przez dwumian...

Post autor: pyzol »

\(\displaystyle{ x^3-6x+4=x^3-2x^2+2x^2-4x-2x+4=x^2(x-2)+2x(x-2)-2(x-2)=(x-2)(x^2+2x-2)}\)
ODPOWIEDZ