Jak rozwiązać następującywielomian 4-tego stopnia ?
Jak rozwiązać następującywielomian 4-tego stopnia ?
Witam. Wielomian z którym mam problem nie da się rozwiązać metodą "szukanie, który dzielnik wyrazu wolnego będzie pierwiastkiem rzeczywistym wielomianu". Będę wdzięczny jeśli ktoś mi pokaże jak inaczej można to zrobić.
\(\displaystyle{ x^{4}+3,23x^{3}-3,45x^{2}+25,65x+118,68=0}\)
Jak rozwiązać następującywielomian 4-tego stopnia ?
Numerycznie próbowałeś? Jakiś program odpal i zobacz jak te pierwiastki wyglądają. Po to się te programy tworzy.
Jak rozwiązać następującywielomian 4-tego stopnia ?
A jaki program byś proponował ? Metody numerycznej nie kojarze ?miodzio1988 pisze:Numerycznie próbowałeś? Jakiś program odpal i zobacz jak te pierwiastki wyglądają. Po to się te programy tworzy.
Jak rozwiązać następującywielomian 4-tego stopnia ?
Numerycznie tzn niech komputer liczy.Metody numerycznej nie kojarze ?
Matlab , Octave, mathematcia , wolphram itd. No masa tego jest.A jaki program byś proponował ?
No i masa jest metod do liczenia zer wielomianu
Newtona, bisekcji, Richardsona itd.
Jak rozwiązać następującywielomian 4-tego stopnia ?
Super, a czy byłbyś w stanie powiedzieć, co będzie najprostsze (najszybsze) ?Matlab , Octave, mathematcia , wolphram itd. No masa tego jest.
No i masa jest metod do liczenia zer wielomianu
Newtona, bisekcji, Richardsona itd.
Jak rozwiązać następującywielomian 4-tego stopnia ?
Co wybierzesz się sprawdzi. Ja osobiście polecam metodę Newtona . Naprawdę w necie tyle tego jest , że znajdziesz coś dla siebie. Implementacja też nie jest trudna ( sam pisałem takie programy, a jestem kiepski z informatyki )Super, a czy byłbyś w stanie powiedzieć, co będzie najprostsze (najszybsze) ?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Jak rozwiązać następującywielomian 4-tego stopnia ?
miodzio1988, Po co zaraz metody numeryczne gdyby to był wielomian piątego stopnia
to co innego
StudentPG, sprowadź równanie do postaci różnicy kwadratów
\(\displaystyle{ x^4+a_{3}x^3+a_{2}x^2+a_{1}x+a_{0}=0}\)
\(\displaystyle{ x^4+a_{3}x^3=-a_{2}x^2-a_{1}x-a_{0}}\)
Aby sprowadzić lewą stronę równania do kwadratu zupełnego
dodajasz stronami odpowiedni wyraz
(zgodnie ze wzorami skróconego mnożenia na kwadrat sumy)
\(\displaystyle{ x^4+a_{3}x^3+ \frac{a_{3}^{2}}{4}x^2 = \frac{a_{3}^2-4a_{2}}{4} x^2-a_{1}x-a_{0}}\)
\(\displaystyle{ \left(x^2+ \frac{a_{3}}{2}x \right)^2= \frac{a_{3}^2-4a_{2}}{4} x^2-a_{1}x-a_{0}}\)
\(\displaystyle{ \left(x^2+ \frac{a_{3}}{2}x+ \frac{y}{2} \right)^2= \left(y+\frac{a_{3}^2-4a_{2}}{4} \right) x^2+ \left(\frac{a_{3}}{2}y-a_{1} \right) x+ \frac{y^2}{4} -a_{0}}\)
Aby prawa strona była kwadratem zupełnym jej wyróżnik musi być równy zero
\(\displaystyle{ \left( \frac{a_{3}}{2}y-a_{1}\right)^2= \left(y^2-4a_{0} \right) \left(y+\frac{a_{3}^2-4a_{2}}{4} \right)}\)
\(\displaystyle{ \frac{a_{3}^2}{4}y^2-a_{3}a_{1}y+a_{1}^2=y^3+ \frac{a_{3}^2}{4}y^2-a_{2}y^2-4a_{0}y-a_{3}^2a_{0}+4a_{2}a_{0}}\)
\(\displaystyle{ y^3-a_{2}y^2+ \left(a_{3}a_{1}-4a_{0}\right)y+ \left(4a_{2}a_{0}-a_{3}^2a_{0}-a_{1}^2 \right) =0}\)
Gdy obie strony równania będą kwadratami zupełnymi korzystasz ze wzoru skróconego
mnożenia na różnicę kwadratów i dostajesz iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
\(\displaystyle{ \left(a^2-b^2 \right)= \left(a-b \right) \left(a+b \right)}\)
Jak rozwiązać równanie trzeciego stopnia ?
\(\displaystyle{ a_{3}x^3+a_{2}x^2+a_{1}x+a_{0}=0}\)
Stosujesz podstawienie
\(\displaystyle{ x=y- \frac{a_{2}}{3a_{3}}}\)
Otrzymujesz równanie
\(\displaystyle{ y^3+py+q=0}\)
Stosujesz podstawienie
\(\displaystyle{ y=u+v}\)
Otrzymujesz układ równań który łatwo sprowadzić do wzorów Viete'a
równania kwadratowego
Jest to najprostsza metoda rozwiązywania równań czwartego stopnia
Była ona też jako pierwsza opublikowana przez Cardano
Cardano dowiedział się od Niccolo Fontany jak rozwiązywać równania trzeciego
a jego "student" Lodovico Ferrari odkrył jak rozwiązywać równania czwartego stopnia
Niccolo Fontana nie chciał aby Cardano publikował tej metody i Cardano początkowo
dotrzymywał tej obietnicy i opublikował je dopiero gdy dowiedział się że Fontana nie był pierwszy
Spór Fontany z Cardano miał rozstrzygnąć mecz (podobny do tego który Fontana rozegrał z Fiorem)
jednak Fontana nie stawił się na mecz
Fontana stchórzył mimo iż miał szansę wygrać ponieważ jego metoda rozwiązywania równań
trzeciego stopnia nadawała się (po drobnych modyfikacjach) do rozwiązywania równań
czwartego stopnia. Jedyne ograniczenia to że niechętnie używano liczb ujemnych
a także dopiero co zaczęto używać liczb zespolonych
Oto kod programu w C++
Korzysta on z dwóch metod dokładnych
to co innego
StudentPG, sprowadź równanie do postaci różnicy kwadratów
\(\displaystyle{ x^4+a_{3}x^3+a_{2}x^2+a_{1}x+a_{0}=0}\)
\(\displaystyle{ x^4+a_{3}x^3=-a_{2}x^2-a_{1}x-a_{0}}\)
Aby sprowadzić lewą stronę równania do kwadratu zupełnego
dodajasz stronami odpowiedni wyraz
(zgodnie ze wzorami skróconego mnożenia na kwadrat sumy)
\(\displaystyle{ x^4+a_{3}x^3+ \frac{a_{3}^{2}}{4}x^2 = \frac{a_{3}^2-4a_{2}}{4} x^2-a_{1}x-a_{0}}\)
\(\displaystyle{ \left(x^2+ \frac{a_{3}}{2}x \right)^2= \frac{a_{3}^2-4a_{2}}{4} x^2-a_{1}x-a_{0}}\)
\(\displaystyle{ \left(x^2+ \frac{a_{3}}{2}x+ \frac{y}{2} \right)^2= \left(y+\frac{a_{3}^2-4a_{2}}{4} \right) x^2+ \left(\frac{a_{3}}{2}y-a_{1} \right) x+ \frac{y^2}{4} -a_{0}}\)
Aby prawa strona była kwadratem zupełnym jej wyróżnik musi być równy zero
\(\displaystyle{ \left( \frac{a_{3}}{2}y-a_{1}\right)^2= \left(y^2-4a_{0} \right) \left(y+\frac{a_{3}^2-4a_{2}}{4} \right)}\)
\(\displaystyle{ \frac{a_{3}^2}{4}y^2-a_{3}a_{1}y+a_{1}^2=y^3+ \frac{a_{3}^2}{4}y^2-a_{2}y^2-4a_{0}y-a_{3}^2a_{0}+4a_{2}a_{0}}\)
\(\displaystyle{ y^3-a_{2}y^2+ \left(a_{3}a_{1}-4a_{0}\right)y+ \left(4a_{2}a_{0}-a_{3}^2a_{0}-a_{1}^2 \right) =0}\)
Gdy obie strony równania będą kwadratami zupełnymi korzystasz ze wzoru skróconego
mnożenia na różnicę kwadratów i dostajesz iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
\(\displaystyle{ \left(a^2-b^2 \right)= \left(a-b \right) \left(a+b \right)}\)
Jak rozwiązać równanie trzeciego stopnia ?
\(\displaystyle{ a_{3}x^3+a_{2}x^2+a_{1}x+a_{0}=0}\)
Stosujesz podstawienie
\(\displaystyle{ x=y- \frac{a_{2}}{3a_{3}}}\)
Otrzymujesz równanie
\(\displaystyle{ y^3+py+q=0}\)
Stosujesz podstawienie
\(\displaystyle{ y=u+v}\)
Otrzymujesz układ równań który łatwo sprowadzić do wzorów Viete'a
równania kwadratowego
Jest to najprostsza metoda rozwiązywania równań czwartego stopnia
Była ona też jako pierwsza opublikowana przez Cardano
Cardano dowiedział się od Niccolo Fontany jak rozwiązywać równania trzeciego
a jego "student" Lodovico Ferrari odkrył jak rozwiązywać równania czwartego stopnia
Niccolo Fontana nie chciał aby Cardano publikował tej metody i Cardano początkowo
dotrzymywał tej obietnicy i opublikował je dopiero gdy dowiedział się że Fontana nie był pierwszy
Spór Fontany z Cardano miał rozstrzygnąć mecz (podobny do tego który Fontana rozegrał z Fiorem)
jednak Fontana nie stawił się na mecz
Fontana stchórzył mimo iż miał szansę wygrać ponieważ jego metoda rozwiązywania równań
trzeciego stopnia nadawała się (po drobnych modyfikacjach) do rozwiązywania równań
czwartego stopnia. Jedyne ograniczenia to że niechętnie używano liczb ujemnych
a także dopiero co zaczęto używać liczb zespolonych
Oto kod programu w C++
Korzysta on z dwóch metod dokładnych
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 30 lip 2010, o 23:41 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 2 razy.
Jak rozwiązać następującywielomian 4-tego stopnia ?
Po to, żeby nie robić masakrycznych rachunków. Bo wynik będzie dosyć specyficzny, nie?miodzio1988, Po co zaraz metody numeryczne gdyby to był wielomian piątego stopnia
to co innego