Wyznacz b i c tak aby wielomian W(x)*F(x)=H(x)

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
donGregor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 lip 2010, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom

Wyznacz b i c tak aby wielomian W(x)*F(x)=H(x)

Post autor: donGregor »

Jak w temacie
Mam zadanie i duże braki z matematyki. Nie liczę na rozwiązanie tego za mnie, a na dość dokładne nakierowanie mnie na drogę do rozwiązania tego zadania.
Treść: Wyznacz współczynniki 'b' i 'C' tak aby wielomian \(\displaystyle{ W_{(x)}*F_{(x)}=H_{(x)}}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ W_{(x)}=-3x+5}\)
\(\displaystyle{ F_{(x)}=x^{2}+bx+C}\)
\(\displaystyle{ H_{(x)}=-3x^{3}-x^{2}-2x+20}\)
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Wyznacz b i c tak aby wielomian W(x)*F(x)=H(x)

Post autor: Afish »

Oblicz "na pałę" \(\displaystyle{ W(x) \cdot F(x)}\). Aby wielomiany były równe, ich współczynniki muszą być takie same. Czyli dla \(\displaystyle{ W(x) \cdot F(x)}\) współczynnik przy \(\displaystyle{ x^3}\) musi być równy \(\displaystyle{ -3}\), przy \(\displaystyle{ x^2}\) musi być \(\displaystyle{ -1}\) i tak dalej.
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Wyznacz b i c tak aby wielomian W(x)*F(x)=H(x)

Post autor: Mersenne »

Wykorzystaj wskazówkę Afisha.

\(\displaystyle{ \begin{cases} b=2 \\ c=4 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ