miejsce zerowe pewnej funkcji
miejsce zerowe pewnej funkcji
Witam prosze o wyznaczenie miejsc zerowych tej funkcji \(\displaystyle{ -x^3 + x^2 +12}\) i w jaki sposob to zrobiliscie?
Ostatnio zmieniony 18 lip 2010, o 19:28 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Pamiętaj o klamrach[latex][/latex] !
Powód: Poprawa wiadomości. Pamiętaj o klamrach
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
miejsce zerowe pewnej funkcji
\(\displaystyle{ x=u+v+ \frac{1}{3}}\)
to powinno zadziałać
Jeżeli zadowala Ciebie wynik przybliżony to
\(\displaystyle{ W \left(2 \right)=-8+4+12=8}\)
\(\displaystyle{ W \left(3 \right)=-27+9+12=-6}\)
Pierwiastek powinien być w przedziale
\(\displaystyle{ \left(2;3 \right)}\)
Dalej np metodą bisekcji
Z metod przybliżonych można jeszcze użyć metody Newtona
\(\displaystyle{ x_{i+1}= x_{i}-\frac{W \left(x_{i} \right) }{W' \left(x_{i} \right) }}\)
to powinno zadziałać
Jeżeli zadowala Ciebie wynik przybliżony to
\(\displaystyle{ W \left(2 \right)=-8+4+12=8}\)
\(\displaystyle{ W \left(3 \right)=-27+9+12=-6}\)
Pierwiastek powinien być w przedziale
\(\displaystyle{ \left(2;3 \right)}\)
Dalej np metodą bisekcji
Z metod przybliżonych można jeszcze użyć metody Newtona
\(\displaystyle{ x_{i+1}= x_{i}-\frac{W \left(x_{i} \right) }{W' \left(x_{i} \right) }}\)
miejsce zerowe pewnej funkcji
Jeszcze takie pytanie znacie jakies programy liczace np calki oznaczone jak i miejsca zerowe itd w PL jezyku ?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
miejsce zerowe pewnej funkcji
stumi, całkowanie numeryczne ,metodę bisekcji ,Newtona itd
możesz zaimplementować sam np w C/C++
Są programy typu CAS np Maple , Matlab , Maxima , Derive
ale one mają pomoc i nazwy funkcji w En języku
(W Pl języku ciężko będzie znaleźć)
Można by napisać taki program albo spróbować spolszczyć już istniejący
ale trzeba by mieć dostęp do źródeł (plików z kodem źródłowym)
i stronki jak Wolfram alpha itd
możesz zaimplementować sam np w C/C++
Są programy typu CAS np Maple , Matlab , Maxima , Derive
ale one mają pomoc i nazwy funkcji w En języku
(W Pl języku ciężko będzie znaleźć)
Można by napisać taki program albo spróbować spolszczyć już istniejący
ale trzeba by mieć dostęp do źródeł (plików z kodem źródłowym)
i stronki jak Wolfram alpha itd