Znajdź pierwiastki wielomanu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
waga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 29 gru 2009, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 8 razy

Znajdź pierwiastki wielomanu

Post autor: waga »

Proszę o pomoc
Znajdź pierwiastki wielomianu W(x) i określi ich krotność:

\(\displaystyle{ W(x) =(x+1)^5+(x+1)^4}\)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Znajdź pierwiastki wielomanu

Post autor: Nakahed90 »

Jaki masz problem w tym zadaniu?
miodzio1988

Znajdź pierwiastki wielomanu

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ (x+1)^4}\)

wystaw przed nawias
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Znajdź pierwiastki wielomanu

Post autor: Mersenne »

\(\displaystyle{ W(x)=(x+1)^{4}[(x+1)+1]=...}\)
waga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 29 gru 2009, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 8 razy

Znajdź pierwiastki wielomanu

Post autor: waga »

czy mogę już pierwiastki odczytac czyli z jednego nawiasu -1 i drugiego tez -1 ? a krotność to będzie pięcie krotny i cztero krotny?
miodzio1988

Znajdź pierwiastki wielomanu

Post autor: miodzio1988 »

waga pisze:czy mogę już pierwiastki odczytac czyli z jednego nawiasu -1 i drugiego tez -1 ? a krotność to będzie pięcie krotny i cztero krotny?
jest źle. Proszę skorzystać z naszych rad.
waga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 29 gru 2009, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 8 razy

Znajdź pierwiastki wielomanu

Post autor: waga »

Proszę o sprawdzenie
\(\displaystyle{ W(x)=(x+)^5+(x+1)^4=
(x+1)^4[(x+1)+1]=
(x+1)^4(x+2)=0}\)


No i mam pierwiastki x=-1 który jest 4 krotny oraz x=-2 który jest jednokrotny?
miodzio1988

Znajdź pierwiastki wielomanu

Post autor: miodzio1988 »

Zgadza się.
ODPOWIEDZ