Rozłóż wielomian na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
conseil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 11 lip 2009, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 4 razy

Rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: conseil »

Siedziałem z pół godziny, nic nie mogę wymyślić (w drugim nawiasie tylko coś pokombinowałem)
\(\displaystyle{ (20x^{3}-28x^{2}+8x)(x^{4}+6x^{3}+2x^{2}+12x)}\)
Tillo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 23 kwie 2009, o 14:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 4 razy

Rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: Tillo »

W lewym nawiasie wyciągnij x przed nawias, zostaje zwykłe równanie kwadratowe czyli delta itp... w prawym wyciągnij x i przez grupowanie.
Awatar użytkownika
conseil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 11 lip 2009, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 4 razy

Rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: conseil »

Jak to by było takie łatwe to bym nie pisał.
\(\displaystyle{ \Delta = 144

\sqrt{\Delta} = 12
x_{1} = 1

x_{2} = \frac{2}{5}}\)

\(\displaystyle{ (20x^{3}-28x^{2}+8x)(x^{4}+6x^{3}+2x^{2}+12x) = x(20x^{2} -28x + 8)(x^{3}(x+6)+2x(x+6)) =x(20x^{2} -28x + 8)(x^{3}+2x)(x+6) =20x(x-1)(x- \frac{2}{5})(x^{3}+2x)(x+6)}\)
Wszystko niby ok, ale w odpowiedziach ostatecznie mam:
\(\displaystyle{ 20x(x-1)(x- \frac{2}{5})(x^{2}+2x)(x+6)}\)
Różnicą jest druga potęga. W/g mnie powinna być trzecia. Kto ma rację?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Rozłóż wielomian na czynniki

Post autor: BettyBoo »

Żadna z tych odpowiedzi nie jest poprawna. W zadaniu chodzi przecież o rozkład na czynniki (jak sądzę, w rzeczywistych) - zatem powinno być

\(\displaystyle{ 20x^2(x-1)(x- \frac{2}{5})(x^{2}+2)(x+6)}\)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ