wielomian piątegoo stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
wielomian piątegoo stopnia
Niech \(\displaystyle{ f(x) = x^5 +ax^4 + bx^3 + cx^2 + dx + e}\)oraz \(\displaystyle{ f(1) =f(2) = f(3) = f(4) = f(5)}\). Znaleźć a
wielomian piątegoo stopnia
Dane informacje wykorzystałeś? Utworzyłeś odpowiednie równości? Nic z nich nie wynika?
wielomian piątegoo stopnia
\(\displaystyle{ f(x)-f(1)=\alpha \prod_{k=1}^{5} (x-k)}\)
Porównując współczynnik przy \(\displaystyle{ x^5}\) mamy \(\displaystyle{ \alpha=1}\), wiec z Viete'a \(\displaystyle{ a=-15}\)
Porównując współczynnik przy \(\displaystyle{ x^5}\) mamy \(\displaystyle{ \alpha=1}\), wiec z Viete'a \(\displaystyle{ a=-15}\)