Dla jakich parametrów a,b wielomian jest wielomianem zerowym

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
gregor9144
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 11 mar 2009, o 22:06
Płeć: Mężczyzna

Dla jakich parametrów a,b wielomian jest wielomianem zerowym

Post autor: gregor9144 »

Treść zadania:
Zad 3.16
Dane są wielomiany \(\displaystyle{ W(x)=(ax-2)(x+2) ^{2}}\) ,\(\displaystyle{ F(x)=(2x+b)(x ^{2} +3)}\) oraz \(\displaystyle{ H(x)=5x ^{3} + 11x ^{2} +10x-5}\). Dla jakich wartosci parametrów a,b wielomian \(\displaystyle{ W(x)+F(x)-H(x)}\) jest wielomianem zerowym?

no i mi wychodzi:
\(\displaystyle{ 2a=m}\)
\(\displaystyle{ a ^{2}+2b=6}\)
\(\displaystyle{ 2ab=n}\)
\(\displaystyle{ b ^{2}=1 \Rightarrow b=-1 \vee b=1}\)

mi wychodzi ze a jest równe 2 lub -2 ale to nie zgadza sie z odpowiedziami. b sie zgadza.
Czy ktoś pomoże to ogarnąć ?
Ostatnio zmieniony 22 cze 2010, o 14:16 przez gregor9144, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Dla jakich parametrów a,b wielomian jest wielomianem zerowym

Post autor: cosinus90 »

Czym u Ciebie jest m, a czym n?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Dla jakich parametrów a,b wielomian jest wielomianem zerowym

Post autor: Kartezjusz »

Zauważ,że wielomian zerowy też otrzymasz jeśli wstawisz do sprawdzanego wielomianu 2 wartości i wszędzie wyjdzie Ci 0.
( jednoznaczność układu równań z dwiema niewiadomymi) Tam jest \(\displaystyle{ 5^{3}}\) czy \(\displaystyle{ 5x^{3}}\)?
gregor9144
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 11 mar 2009, o 22:06
Płeć: Mężczyzna

Dla jakich parametrów a,b wielomian jest wielomianem zerowym

Post autor: gregor9144 »

już poprawiłem tam jest \(\displaystyle{ 5x ^{3}}\)

masz 2a=m i 2ab= n
Kartezjuszu mógłbyś mi to ukazać... wielomian z podstawieniem bo mi jakoś nie wychodzi 0 ;/
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dla jakich parametrów a,b wielomian jest wielomianem zerowym

Post autor: piasek101 »

Już ktoś pytał ,,co to za (m) i (n) ?". Zupełnie zbyteczne.

Robisz \(\displaystyle{ W(x)+F(x)-H(x)}\) otrzymujesz jakiś \(\displaystyle{ Q(x)}\) którego wszystkie współczynniki mają być zerowe.

[edit] Dla b=-1 nie będzie zerowego.
ODPOWIEDZ