Witam!
Mam problem z nierównościami wielomianowymi. Poniżej pokażę tok swojego rozumowania:
\(\displaystyle{ 9 x^{3}+12x^{2}+4x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x(9 x^{2}+12x+4) =0}\)
\(\displaystyle{ x(3x+2)^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=0 \vee x=- \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ; 0)}\)
Odpowiedz jest inna czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co robię źle? Wygląda na to jakby znak większe równe musiałby być przestawiony na mniejsze równe. Jeśli tak to dlaczego?
Pozdrawiam!
Nierówność wielomanowa- pokazanie błędu
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Nierówność wielomanowa- pokazanie błędu
Nie rozumiem, skąd wzięłaś taką odpowiedź... po rozwiązaniu warunków masz
\(\displaystyle{ x(3x+2)^2\ge 0\ \Leftrightarrow \ x=-\frac{2}{3}\ \vee\ x\ge 0\ \Rightarrow \ x\in \langle 0,\infty)\cup \left\{-\frac{2}{3}\right\}}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ x(3x+2)^2\ge 0\ \Leftrightarrow \ x=-\frac{2}{3}\ \vee\ x\ge 0\ \Rightarrow \ x\in \langle 0,\infty)\cup \left\{-\frac{2}{3}\right\}}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Nierówność wielomanowa- pokazanie błędu
Dołożę - co robisz źle.
Nawet nie źle, a nie do końca.
Mianowicie - masz do rozwiązania nierówność a rozwiązałeś równanie (czyli nie skończyłeś).
Dalej powinieneś (podaję ogólny sposób) :
- zaznaczyć otrzymane rozwiązania na osi liczbowej (uwaga jedno podwójne)
- narysować węża
- zobaczyć gdzie ten wąż jest nad osią lub jej dotyka (bo było > lub = zero).
Nawet nie źle, a nie do końca.
Mianowicie - masz do rozwiązania nierówność a rozwiązałeś równanie (czyli nie skończyłeś).
Dalej powinieneś (podaję ogólny sposób) :
- zaznaczyć otrzymane rozwiązania na osi liczbowej (uwaga jedno podwójne)
- narysować węża
- zobaczyć gdzie ten wąż jest nad osią lub jej dotyka (bo było > lub = zero).