rozwiąż nierówność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Lenkaaa18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 29 paź 2006, o 16:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Babimost
Podziękował: 20 razy

rozwiąż nierówność

Post autor: Lenkaaa18 »

Rozwiąż nierówność |x^3-1|
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

rozwiąż nierówność

Post autor: Lorek »

Awatar użytkownika
luigi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 3 paź 2006, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Głuchołazy
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

rozwiąż nierówność

Post autor: luigi »

\(\displaystyle{ |x^3-1|=\left{\begin{array}{l}x^3-1 \ dla\ x\in\langle 1;\infty)\\-x^3+1\ dla\ x\in(-\infty;1)\end{array}}\)
\(\displaystyle{ x^3-1>0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x^2+x+1)>0}\)

\(\displaystyle{ x^3-1}\)
ODPOWIEDZ