rozwiąż nierowność
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 29 paź 2006, o 16:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Babimost
- Podziękował: 20 razy
rozwiąż nierowność
Dany jest wielomian w(x)=x^4+ax^3+bx^2+cx+24. Wiedząc, że -1 i -2 są pierwiastkami tego wielomianu oraz, że suma wszystkich jego współczynnikow wynosi 36, rozwiąż nierowność W(x)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11440
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3156 razy
- Pomógł: 748 razy
rozwiąż nierowność
\(\displaystyle{ w(x)=x^4+ax^3+bx^2+cx+24}\). tj
\(\displaystyle{ w(-1)=1-a+b-c+24=0}\)
\(\displaystyle{ w(-2)=16-8a+4b-2c+24=0}\)
\(\displaystyle{ 1+a+b+c+24=0}\)
\(\displaystyle{ w(-1)=1-a+b-c+24=0}\)
\(\displaystyle{ w(-2)=16-8a+4b-2c+24=0}\)
\(\displaystyle{ 1+a+b+c+24=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupca
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
rozwiąż nierowność
ja to bym zrobił tak:
1) Obliczyć W(-1)
2) obliczyć w(-2)
3) 1+a+b+c=36
4) obliczyć układ równań:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}W(-1)=0\\W(-2)=0\\1+a+b+c=36\end{array}}\)
1) Obliczyć W(-1)
2) obliczyć w(-2)
3) 1+a+b+c=36
4) obliczyć układ równań:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}W(-1)=0\\W(-2)=0\\1+a+b+c=36\end{array}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 29 paź 2006, o 16:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Babimost
- Podziękował: 20 razy
rozwiąż nierowność
rozwiązałam ten układ wyszło mi a,b i c. w jaki sposób moge teraz rozwiazac nierówność W(x)
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupca
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
rozwiąż nierowność
Kiedy już masz parametry a,b,c możesz je wstawić do równania:
\(\displaystyle{ w(x)=x^4+ax^3+bx^2+cx+24}\)
Wtedy wyjdzie Ci normalny wielomian.
Wyliczasz miejsca zerowe (metoda dowolna ), zaznaczasz na osi x, rysujesz wykres i rozwiązanie będzie wszystko co leży "pod" osią x, łącznie z miejscami zerowymi, ponieważ jest \(\displaystyle{ \leq0}\).
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ w(x)=x^4+ax^3+bx^2+cx+24}\)
Wtedy wyjdzie Ci normalny wielomian.
Wyliczasz miejsca zerowe (metoda dowolna ), zaznaczasz na osi x, rysujesz wykres i rozwiązanie będzie wszystko co leży "pod" osią x, łącznie z miejscami zerowymi, ponieważ jest \(\displaystyle{ \leq0}\).
Pozdrawiam!