Obliczyć pieriwastek wielomianu - metoda siecznych

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Albatross201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 19 sie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Obliczyć pieriwastek wielomianu - metoda siecznych

Post autor: Albatross201 »

Przejde od razu do rzeczy: \(\displaystyle{ 3x^{3}+5x^{2}+6}\)
Pierwiastek jest w przedziale (-3.-2).
f'(x)>0 i f''(x)<0 czyli "a" jest stałe a "b" zmienne.
\(\displaystyle{ x_{1}=a- \frac{f(a)}{f(b)-f(a)} \cdot (b-a)}\) gdzie a = -3, b = -2
Jeżeli "b" będzie stałe a "a" zmienne to w podanym wzorze zamias "a" wstawić "b" a zamias "b" wstawić "a"??

-- 19 czerwca 2010, 17:15 --

Dołączam pytanie konkretnie do zadania: Po podstawieniu do wzoru wychodzi mi: -2,06. Jeżeli moje E = 0,05 to można to uznać już za wynik,tak?Podaje że dokładny pierwiastek tego równania to: -2,114136634
ODPOWIEDZ