Współczynniki a i b wielomianów.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
help_me;)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 8 wrz 2006, o 20:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 12 razy

Współczynniki a i b wielomianów.

Post autor: help_me;) »

Dwa różne pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ Q(x)=x^{2}+ax+b}\) są również pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= x^{4}+ax^{3}+5x^{2}-5x-b}\) :
a) znajdz współczynniki a i b , a następnie rozwiąż nierównośc W(x).0
b) wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n liczba W(n) jest podzielna przez 6.

Prosilabym o jakies podpowiedzi jak obliczyc a i b bo reszte sobie chyba wylicze juz...
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Współczynniki a i b wielomianów.

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)R(x)=(x^{2}+ax+b)(x^2+pq+q)=x^4+(a+p)x^3+(b+q+ap)+(aq+bp)x+bq}\) . tj:

a+p=a, tj p=0
bq = -b, tj q=-1
aq= -5

a=5, b=6
itd...
help_me;)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 8 wrz 2006, o 20:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 12 razy

Współczynniki a i b wielomianów.

Post autor: help_me;) »

Dzieki.. ale teraz nie wiem jak zrobic podpunkt b...;/ rozkladam roznymi sposobami.. i mi nie wychodzi... ;( Bo chyba nie moge zapisać, ze jesli dzieli sie przez -2, i dzieli sie przez -3 to dzieli sie przez 6..;/
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Współczynniki a i b wielomianów.

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ W(x)=Q(x)(x^2-1)=(x^{2}+5x+6)(x^2-1)=(x+2)(x+3)(x-1)(x+1)}\) a wiec W ma pierwiastki: -2, -3, 1, -1
help_me;)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 8 wrz 2006, o 20:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 12 razy

Współczynniki a i b wielomianów.

Post autor: help_me;) »

Do tego doszlam...;P ale teraz jak sobie rozpisuje tak, zeby mi wyszlo, ze jest podzielne przez 6 to nie wychodzi..;(
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Współczynniki a i b wielomianów.

Post autor: mol_ksiazkowy »

pokaz ze jest podzielne i przez 3 i przez 2 i bedzie git!
help_me;)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 8 wrz 2006, o 20:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 12 razy

Współczynniki a i b wielomianów.

Post autor: help_me;) »

Juz wczoraj zrobilam..;D Ale mimo to dziekuje..;*
ODPOWIEDZ