Witam. proszę o rozwiązanie :
dana jest funkcja : \(\displaystyle{ f(x)=x^{3}+4x^{2}+x-6}\).
Wyznacz miejsca zerowe funkcji \(\displaystyle{ g(x)=f(x-1)}\)
wyznacz miejsca zerowe funkcji
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
wyznacz miejsca zerowe funkcji
Za \(\displaystyle{ x}\) podstaw \(\displaystyle{ x-1}\):
\(\displaystyle{ f(x-1)=(x-1)^{3}+4(x-1)^{2}+(x-1)-6}\)
Ewentualnie oblicz miejsca zerowe funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\) i "przesuń" o jeden.
\(\displaystyle{ f(x-1)=(x-1)^{3}+4(x-1)^{2}+(x-1)-6}\)
Ewentualnie oblicz miejsca zerowe funkcji \(\displaystyle{ f(x)}\) i "przesuń" o jeden.