Rozwiąż równanie wielom.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
1qazxsw2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 14 cze 2010, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: skierniewice
Podziękował: 3 razy

Rozwiąż równanie wielom.

Post autor: 1qazxsw2 »

Witam. Bardzo pilnie potrzebuję tego zadania, z góry dziękuję za pomoc.

rozwiąż równanie : \(\displaystyle{ x+1+(x+1)^{2}+(x+1)^{3}+...=x-5}\)
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Rozwiąż równanie wielom.

Post autor: JakimPL »

Suma po lewej jest szeregiem geometrycznym o \(\displaystyle{ a_1 = x+1}\) i takim samym \(\displaystyle{ q}\):

\(\displaystyle{ \frac{x+1}{1-(x+1)} = x-5 \\ -\frac{x+1}{x}=x-5 \\ -x-1=x^2-5x \\ x=2 \pm \sqrt{3}}\)

Jednak szereg ten musi być zbieżny, co oznacza, iż:

\(\displaystyle{ |x+1|<1}\)

Część wspólna okazuje się być zbiorem pustym, co oznacza, że nie istnieje takie \(\displaystyle{ x}\), które by spełniało dany warunek.
1qazxsw2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 14 cze 2010, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: skierniewice
Podziękował: 3 razy

Rozwiąż równanie wielom.

Post autor: 1qazxsw2 »

dziękuję bardzo za pomoc !
pozdrawiam
ODPOWIEDZ