Mógłby ktoś pomóc bo w ogóle sobie z tym nie radzę
1. Dane są wielomiany
\(\displaystyle{ W(x)= x^3-5x\\
Q(x)=x^2-2x\\
P(X)=5x^{7} +2}\)
Oblicz \(\displaystyle{ W(x) \cdot P(X)-Q(x)}\)
2. Która z liczb 1,-1,0 jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=3x^3-4x^2+8x}\)
3. Rozłóż na czynniki
\(\displaystyle{ x^2-5x+6=\\
x^2-25=\\
x^3-3x^2+x}\)
4. Rozwiąż równania
\(\displaystyle{ x(x+7)(x-3)(2x+1)=0\\
x^3-3x^2-x+3=0\\
x^2+2x+1=0}\)
Bardzo proszę o pomoc. Te zadania są mi potrzebne na jutro.
zadania z wielomianów
zadania z wielomianów
Ostatnio zmieniony 14 cze 2010, o 15:37 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
zadania z wielomianów
Zad. 1.:
Jaki konkretnie masz problem? Nie wiesz, jak się mnoży wielomiany? Nie wiesz, jak się je odejmuje?
Zad. 2.:
Wstaw i sprawdź.
Zad. 3.:
a) "delta" i jedziesz
b) nie przypomina Ci to pewnego wzoru skróconego mnożenia? (jak nie - to "delta)
c) wyciągnij \(\displaystyle{ x}\) przed nawias i dalej tak jak zwykle
Zad. 4.:
a) kiedy iloczyn liczb jest równy zero?
b) spróbuj pogrupować, dość łatwo dostrzec
c) nie przypomina Ci to pewnego wzoru skróconego mnożenia? (jak nie - to "delta)
Jaki konkretnie masz problem? Nie wiesz, jak się mnoży wielomiany? Nie wiesz, jak się je odejmuje?
Zad. 2.:
Wstaw i sprawdź.
Zad. 3.:
a) "delta" i jedziesz
b) nie przypomina Ci to pewnego wzoru skróconego mnożenia? (jak nie - to "delta)
c) wyciągnij \(\displaystyle{ x}\) przed nawias i dalej tak jak zwykle
Zad. 4.:
a) kiedy iloczyn liczb jest równy zero?
b) spróbuj pogrupować, dość łatwo dostrzec
c) nie przypomina Ci to pewnego wzoru skróconego mnożenia? (jak nie - to "delta)
zadania z wielomianów
a można prosić jaśniej sorki, ale ja z tego jestem kompletnie zielony jak nie zaliczę to nie zdam
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
zadania z wielomianów
No to się obudziłeś..... Co robiłeś przez cały rok chłopie?? Tak to jest chodzić z myślą "może się uda", a potem idziesz na mature, ślizgasz się i wychodzisz lepiej niż ten co się uczył całymi dniami i nocami. Sprawiedliwości nie ma i nie będzie chyba. Jak uwalisz raz to poznasz może pojęcie "podręcznik"
Pozdrawiam i przepraszam za spam.
Edit...
Jak nie zaliczysz to nie zdasz, w porządku rozumiem, a gdzie byłeś jak to wykładali??? Jakiś czynnik musiał się przyczynić do tego, że tego nie rozumiesz.
Pozdrawiam i przepraszam za spam.
Edit...
Jak nie zaliczysz to nie zdasz, w porządku rozumiem, a gdzie byłeś jak to wykładali??? Jakiś czynnik musiał się przyczynić do tego, że tego nie rozumiesz.