Równanie z pierwiastiem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
_p_h_p_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 29 paź 2005, o 16:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 4 razy

Równanie z pierwiastiem

Post autor: _p_h_p_ »

\(\displaystyle{ x^2 - 2x + 6 -5\sqrt{x^2-2x}=0}\)

Po podniesienu obu stron do kwadratu wychodzi równanie 4 stopnia, jednak nie umiem pogrupowac wyrazów. W mathematice, wynik również nie jest zbyt ciekawy.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11408
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Równanie z pierwiastiem

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ x^2 - 2x =t}\) tj. \(\displaystyle{ t+ 6 =5\sqrt{t}}\), co po podniesieniu do kwadratu daje rown kwadratowe....

ps. Delta chyba łądna...\(\displaystyle{ \Delta =25}\)
ODPOWIEDZ