Zapisz jako iloczyn czterech wielomianow stopnia drugiego:

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11583
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3167 razy
Pomógł: 749 razy

Zapisz jako iloczyn czterech wielomianow stopnia drugiego:

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ P(x)=x^8+x^4+1}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7153
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1324 razy

Zapisz jako iloczyn czterech wielomianow stopnia drugiego:

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ x^8+x^4+1=x^8+2x^4+1-x^4=(x^4+x^2+1)(x^4-x^2+1)=\\=(x^4+2x^2+1-x^2)(x^4+2x^2+1-3x^2)=(x^2-x+1)(x^2+x+1)(x^2-\sqrt{3}x+1)(x^2+\sqrt{3}x+1)}\)
ODPOWIEDZ