Nierówość wielomianowa z wart. bezwzględną

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
atreyuzmc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 cze 2010, o 12:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tuitam

Nierówość wielomianowa z wart. bezwzględną

Post autor: atreyuzmc »

Mam troche zaległości w wielomianach. Jak znaleść dwumian, żeby móc podzielić taki wielomian Hornerem? Jak zrobić takie zadanie?
\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
\frac{|x^3 - 3x + 2|}{|x^2 - 4|} \le 1
\end{array}}\)
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Nierówość wielomianowa z wart. bezwzględną

Post autor: pelas_91 »

Albo szukasz dwumianu z twierdzenia o wymiernych/całkowitych pierwiastkach wielomianu, a jeśli nie jesteś z rozszerzenia i nie znasz tych twierdzeń to rozwal to na nawiasy przez grupowanie. (\(\displaystyle{ -3x=-x-2x)}\)
ODPOWIEDZ