Mamy równanie, w którym podstawiamy sobie np. za \(\displaystyle{ x^2 = t}\)
\(\displaystyle{ x^5+x^4+x^3=0}\)
to czy po podstawieniu za x^2 wyjdzie:
\(\displaystyle{ t^3+t^2+t = 0}\) ??
Podstawianie dodatkowych pomocniczych
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Podstawianie dodatkowych pomocniczych
Pytanie: a po co Ci tutaj zmienna pomocnicza?
Przecież możesz wyłączyć z wyrażenia \(\displaystyle{ x^5 +x^4 +x^3}\) przed nawias \(\displaystyle{ x^3}\). Otrzymasz \(\displaystyle{ x^3( x^2+x+1)=0}\), czyli \(\displaystyle{ x^3=0 x^2+x+1=0}\). Czyli x=0, bo w drugim równaniu mamy ujemną deltę.
Przecież możesz wyłączyć z wyrażenia \(\displaystyle{ x^5 +x^4 +x^3}\) przed nawias \(\displaystyle{ x^3}\). Otrzymasz \(\displaystyle{ x^3( x^2+x+1)=0}\), czyli \(\displaystyle{ x^3=0 x^2+x+1=0}\). Czyli x=0, bo w drugim równaniu mamy ujemną deltę.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2006, o 19:53 przez Tristan, łącznie zmieniany 2 razy.