1.Oblicz : \(\displaystyle{ W(x)* P(x)- 2* Q(x)}\)
\(\displaystyle{ W(x)= x-2 \quad P(x)= 2x^2-3x+1 \quad Q(x)= x^3 + 2x^2-x+1}\)
2. Sprawdź która z liczb -1, 2 jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= 4x^3- 2x^2-5x+1}\)
3.podaj dziedzine i wykonaj dzialania :
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{x} + 2}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{2}{x-1} - 3}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{x-1}{x^2} \cdot \frac{2x}{x^2-1}}\)
d) \(\displaystyle{ \frac{x+2}{x} \colon \frac{(x+2)^2}{x}}\)
Nie wiem jak to zrobić Pomożecie ? Sory za 3 zadanie ale szybciej mi bylo napisac .
do rozwiazania
do rozwiazania
Ostatnio zmieniony 9 cze 2010, o 18:25 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Nie przepraszaj tylko się weź do nauki LaTeXa.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Nie przepraszaj tylko się weź do nauki LaTeXa.
-
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 18:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 28 razy
do rozwiazania
1.
\(\displaystyle{ (x-2)(2x ^{2}-3x+1)-2(x ^{3}+2x ^{2}-x+1)=-11x ^{2}+9x-4}\)
2.
\(\displaystyle{ W(x)=4x^{3}-2x^{2}-5x+1}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=-4-2+6=0}\) czyli jest pierwiastkiem.
\(\displaystyle{ W(2)=32-8-10+1=15}\) czyli nie jest.
3.
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{x}+2}\)
\(\displaystyle{ D \in R\backslash{0}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{2}{x-1}+3}\)
\(\displaystyle{ D \in R\backslash{1}}\)
Przykładów c) i d) niestety nie rozumiem w sensie zapisu.
\(\displaystyle{ (x-2)(2x ^{2}-3x+1)-2(x ^{3}+2x ^{2}-x+1)=-11x ^{2}+9x-4}\)
2.
\(\displaystyle{ W(x)=4x^{3}-2x^{2}-5x+1}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=-4-2+6=0}\) czyli jest pierwiastkiem.
\(\displaystyle{ W(2)=32-8-10+1=15}\) czyli nie jest.
3.
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{x}+2}\)
\(\displaystyle{ D \in R\backslash{0}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{2}{x-1}+3}\)
\(\displaystyle{ D \in R\backslash{1}}\)
Przykładów c) i d) niestety nie rozumiem w sensie zapisu.