Równanie z pierwiastkiem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Bison
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 17 sty 2010, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 5 razy

Równanie z pierwiastkiem

Post autor: Bison »

W jaki sposób rozwiązac takie równanie?
\(\displaystyle{ \sqrt{x} +4+x=0}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

Równanie z pierwiastkiem

Post autor: anna_ »

Najpierw dziedzina
potem
\(\displaystyle{ \sqrt{x}=-x-4}\)
i podnoś obie strony do kwadratu
Bison
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 17 sty 2010, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Podziękował: 5 razy

Równanie z pierwiastkiem

Post autor: Bison »

A tu będą jakieś moduły czy coś po spotęgowaniu pierwiastka?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

Równanie z pierwiastkiem

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \sqrt{x^2}=|x|}\)
\(\displaystyle{ (\sqrt{x})^2 =x}\)
ODPOWIEDZ