obliczyć watrości parametru a b c

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
iks_igrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 9 mar 2009, o 16:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

obliczyć watrości parametru a b c

Post autor: iks_igrek »

Dla jakich wartości a,b,c wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x ^{3}+ax ^{2}+bx+c}\)
jest podzielny przez trójmian \(\displaystyle{ x ^{2}-3x+2}\)
i przy dzieleniu przez dwumian \(\displaystyle{ x+1}\) daje resztę -24.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

obliczyć watrości parametru a b c

Post autor: sushi »

zapisz dwumian w postaci iloczynowej i zauwaz jakie ma pierwiastki z tego bedziesz miec dwa rownania

\(\displaystyle{ W(x_1)=0}\)
\(\displaystyle{ W(x_2)=0}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=-24}\)
iks_igrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 9 mar 2009, o 16:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

obliczyć watrości parametru a b c

Post autor: iks_igrek »

Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ