\(\displaystyle{ (2x+3)(x+1)-(x-1)(3x-2)}\)
Polecenie: Rozłóż wielomian na czynniki jak najniżych stopni.
Proszę o pomoc i o wytłumaczenie tak na chłopski rozum, bo wielomiany idą mi jak "krew z nosa".
Zadanie3
Zadanie3
Czyli:
2x^2+3x+2x+3-3x^2+3x+2x-2=0
z po uporzadkowaniu otrzymujemy proste rownanie kwadratowe:
-x^2+10x+1=0
delta=104
wiec :
(x+5-(26)^0,5)(x+5+(26)^0,5)
Legenda:
^ do potęgi
26^0,5 - pierwiastek kwadratowy z 26
2x^2+3x+2x+3-3x^2+3x+2x-2=0
z po uporzadkowaniu otrzymujemy proste rownanie kwadratowe:
-x^2+10x+1=0
delta=104
wiec :
(x+5-(26)^0,5)(x+5+(26)^0,5)
Legenda:
^ do potęgi
26^0,5 - pierwiastek kwadratowy z 26