Wskaż równanie prostej przechodzącej...
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 19:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 4 razy
Wskaż równanie prostej przechodzącej...
Wskaż równanie prostej przechodzącej przez punkt P=(0;3) i równoległej do prostej o równaniu \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2} x + 2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wskaż równanie prostej przechodzącej...
Wskazówka:
- jaki jest współczynnik kierunkowy prostej równoległej do podanej prostej: a=...?
- do równania y=ax+b wstaw wartość a oraz współrzędne punktu P i z otrzymanego równania wyznacz b
- jaki jest współczynnik kierunkowy prostej równoległej do podanej prostej: a=...?
- do równania y=ax+b wstaw wartość a oraz współrzędne punktu P i z otrzymanego równania wyznacz b
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 19:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 4 razy
Wskaż równanie prostej przechodzącej...
no podstawiłam i wyszło mi \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}x+3}\)
i teraz zamieniłam na postać ogólną, bo nie było w odpowiedzach takiego rozwiązania czyli:
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}x + 3 / * 2
2y=x+6
x-2y+6 = 0.}\)
dobrze??
i teraz zamieniłam na postać ogólną, bo nie było w odpowiedzach takiego rozwiązania czyli:
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}x + 3 / * 2
2y=x+6
x-2y+6 = 0.}\)
dobrze??
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Wskaż równanie prostej przechodzącej...
Oczywiście obydwie odpowiedzi są poprawne, bo przedstawiają tą samą prostą spełniającą warunki zadania.