wskaż wielomian trzeciego stopnia...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bbrryyssiiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 19:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 4 razy

wskaż wielomian trzeciego stopnia...

Post autor: bbrryyssiiaa »

Wskaż wielomian trzeciego stopnia, którego trzykrotnym pierwiastkiem jest liczba -2 i który dla
x = -1 przyjmuje wartość 3.


a) \(\displaystyle{ -\frac{1}{9}(x-2) ^{3}}\)

b) \(\displaystyle{ \frac{1}{9}(x-2) ^{3}}\)

c) \(\displaystyle{ 3(x+2) ^{3}}\)

d) \(\displaystyle{ (x+2) ^{3}}\)


Mógłby mi ktoś wytłumaczyć te zadanie, co za co mam podstawić?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

wskaż wielomian trzeciego stopnia...

Post autor: sushi »

podstaw za x=-1 i szukaj gdzie wyjdzie y=3,

na dzien dobry mozesz odrzucic dwa rozwiazania ktore zawieraja : (x+2) czy (x-2) ??
bbrryyssiiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 19:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 4 razy

wskaż wielomian trzeciego stopnia...

Post autor: bbrryyssiiaa »

mogę odrzucić (x-2)
bartek58
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 maja 2010, o 16:52
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 2 razy

wskaż wielomian trzeciego stopnia...

Post autor: bartek58 »

Możesz spokojnie odrzucić. Pierwiastek w tym przypadku to liczba dla której wyrażenie jest równe 0.
Od razu widać, że tylko c jest poprawną odpowiedzią.
ODPOWIEDZ