funkcja wielokrotności kąta
funkcja wielokrotności kąta
jak obliczyć \(\displaystyle{ cos \beta}\) wiemy że \(\displaystyle{ cos 3 \beta =15}\) wiem że \(\displaystyle{ cos3 \beta =cos \beta (4cos^2 \beta -3)}\) i co dalej
Ostatnio zmieniony 5 cze 2010, o 22:21 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
funkcja wielokrotności kąta
\(\displaystyle{ cos \beta (4cos^2 \beta -3)=15}\)
podstawiasz
\(\displaystyle{ cos \beta=t, t \in <-1;1>}\)
i rozwiązujesz równanie:
\(\displaystyle{ t (4t^2 -3)=15}\)
wyjdą jakieś tam \(\displaystyle{ t}\), bierzesz tylko te z przedziału \(\displaystyle{ <-1;1>}\) i wracasz do cosinusa
podstawiasz
\(\displaystyle{ cos \beta=t, t \in <-1;1>}\)
i rozwiązujesz równanie:
\(\displaystyle{ t (4t^2 -3)=15}\)
wyjdą jakieś tam \(\displaystyle{ t}\), bierzesz tylko te z przedziału \(\displaystyle{ <-1;1>}\) i wracasz do cosinusa
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
funkcja wielokrotności kąta
Może to w czymś pomoże:
Kod: Zaznacz cały
http://pl.wikipedia.org/wiki/Równanie_sześcienne
funkcja wielokrotności kąta
nmn, już tam byłem wiele sobie przypomniałem ale nie wiem jak obliczyć coseta acha wyniki tox^3-12x^2+6 = 0
x1 = -0,68767711
x2 = 0,72963669
x3 = 11,95804041
x1 = -0,68767711
x2 = 0,72963669
x3 = 11,95804041