\(\displaystyle{ \begin{cases} y^{3}=x^{2}\\y=2-x^{2}\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ y=2-y^{3}}\)
\(\displaystyle{ y^{3}+y-2=0}\)
Proszę o pomoc, jak rozwiązać to równanie
Układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 18 gru 2006, o 18:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z Polski
- Podziękował: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 18 gru 2006, o 18:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Z Polski
- Podziękował: 10 razy
Układ równań
wyszło mi \(\displaystyle{ (x-1)(x^{2}+x+2)}\)
to znaczy, że rozwiązaniem układu równań jest \(\displaystyle{ x=1}\), bo \(\displaystyle{ (x^{2}+x+2)}\) ma \(\displaystyle{ \Delta<0}\)
Ale jak zrobiłam wykresy tych krzywych, to przecinają się one w dwóch miejscach.
Gdzie jest błąd?? Proszę o pomoc
to znaczy, że rozwiązaniem układu równań jest \(\displaystyle{ x=1}\), bo \(\displaystyle{ (x^{2}+x+2)}\) ma \(\displaystyle{ \Delta<0}\)
Ale jak zrobiłam wykresy tych krzywych, to przecinają się one w dwóch miejscach.
Gdzie jest błąd?? Proszę o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 61 razy
Układ równań
\(\displaystyle{ y^{3}+y-2=0}\)
\(\displaystyle{ (y-1)(y^{2}+y+2)=0}\)
\(\displaystyle{ y=1}\)
\(\displaystyle{ y^3=x^2}\)
\(\displaystyle{ 1=x^2}\)
\(\displaystyle{ x=-1 \vee x=1}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-1\\y=1\end{cases} \vee \begin{cases} x=1\\y=1\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ (y-1)(y^{2}+y+2)=0}\)
\(\displaystyle{ y=1}\)
\(\displaystyle{ y^3=x^2}\)
\(\displaystyle{ 1=x^2}\)
\(\displaystyle{ x=-1 \vee x=1}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-1\\y=1\end{cases} \vee \begin{cases} x=1\\y=1\end{cases}}\)