Rozkład wielomianu na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 25 lut 2007, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krasno
- Podziękował: 1 raz
Rozkład wielomianu na czynniki
Jak rozłożyć wielomian \(\displaystyle{ x^{6}+27}\) albo \(\displaystyle{ x^{6}-x^{3}+1}\)
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
Rozważmy, jakie liczby spełniają równanie
\(\displaystyle{ x^6-x^3+1=0}\)
Podstawmy \(\displaystyle{ t=x^3}\)
\(\displaystyle{ t^2-t+1=0 \\ \Delta=1-4=-3=(\sqrt{3}i)^2 \\
x^3=t=\frac{1+\sqrt{3}i}{2} \ \vee \ x^3=t=\frac{1-\sqrt{3}i}{2}}\)
Przekształcamy do postaci wykładniczej:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=\cos\frac{\pi}{3} \ \wedge \ \frac{\sqrt{3}}{2}=\sin\frac{\pi}{3}}\)
zatem
\(\displaystyle{ x^3=\frac{1+\sqrt{3}i}{2}=e^{\frac{1}{3}\pi i} \ \vee \ x^3=\frac{1-\sqrt{3}i}{2}=e^{-\frac{1}{3}\pi i}}\)
Dla pierwszego przypadku mamy
\(\displaystyle{ x=e^{(\frac{1}{9}+\frac{2k}{3})\pi i}}\)
a dla drugiego
\(\displaystyle{ x=e^{(-\frac{1}{9}+\frac{2k}{3})\pi i}}\)
dla każdego \(\displaystyle{ k \in \mathbb{Z}}\)
Oznacza to, że
\(\displaystyle{ x^6-x^3+1=(x-e^{\frac{1}{9}\pi i})(x-e^{\frac{7}{9}\pi i})(x-e^{\frac{13}{9}\pi i})(x-e^{-\frac{1}{9}\pi i})(x-e^{\frac{5}{9}\pi i})(x-e^{\frac{11}{9}\pi i})}\)
\(\displaystyle{ x^6-x^3+1=0}\)
Podstawmy \(\displaystyle{ t=x^3}\)
\(\displaystyle{ t^2-t+1=0 \\ \Delta=1-4=-3=(\sqrt{3}i)^2 \\
x^3=t=\frac{1+\sqrt{3}i}{2} \ \vee \ x^3=t=\frac{1-\sqrt{3}i}{2}}\)
Przekształcamy do postaci wykładniczej:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=\cos\frac{\pi}{3} \ \wedge \ \frac{\sqrt{3}}{2}=\sin\frac{\pi}{3}}\)
zatem
\(\displaystyle{ x^3=\frac{1+\sqrt{3}i}{2}=e^{\frac{1}{3}\pi i} \ \vee \ x^3=\frac{1-\sqrt{3}i}{2}=e^{-\frac{1}{3}\pi i}}\)
Dla pierwszego przypadku mamy
\(\displaystyle{ x=e^{(\frac{1}{9}+\frac{2k}{3})\pi i}}\)
a dla drugiego
\(\displaystyle{ x=e^{(-\frac{1}{9}+\frac{2k}{3})\pi i}}\)
dla każdego \(\displaystyle{ k \in \mathbb{Z}}\)
Oznacza to, że
\(\displaystyle{ x^6-x^3+1=(x-e^{\frac{1}{9}\pi i})(x-e^{\frac{7}{9}\pi i})(x-e^{\frac{13}{9}\pi i})(x-e^{-\frac{1}{9}\pi i})(x-e^{\frac{5}{9}\pi i})(x-e^{\frac{11}{9}\pi i})}\)