zadania z wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
eweeee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 maja 2010, o 19:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 1 raz

zadania z wielomianów

Post autor: eweeee »

prosze o pomoc w tych zadaniach:
1.Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)= -3x^2(4-x)(x+2)}\).Wskaż trzy wielomiany stopnia trzeciego,przez które jest podzielny wielomian W(x).
2.Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)= (9x^2-1)(x^2-4x)}\).Podaj przykład wielomianu:
a)stopnia pierwszego
b)stopnia drugiego
c)stopnia trzeciego
d)stopnia czwartego
przez który jest podzielny wielomian W(x).

z gory dziekuje
Ostatnio zmieniony 4 cze 2010, o 10:13 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zamykaj całe wyrażenie pomiędzy klamrami [latex]....[/latex].
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

zadania z wielomianów

Post autor: bartek118 »

1.
\(\displaystyle{ x^2(4-x)}\)
\(\displaystyle{ x^2(x+2)}\)
\(\displaystyle{ -3x^2(4-x)}\)

2.
a) \(\displaystyle{ W(x)=x}\)
b) \(\displaystyle{ W(x)=x^2-4x}\)
c) \(\displaystyle{ W(x)=9x^3-x}\)
d) \(\displaystyle{ (9x^2-1)(x^2-4x)}\)
eweeee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 maja 2010, o 19:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 1 raz

zadania z wielomianów

Post autor: eweeee »

dzieki
ODPOWIEDZ