Problem z dwoma równaniami wielomianowymi.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
crank127
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 28 maja 2009, o 15:03
Płeć: Mężczyzna

Problem z dwoma równaniami wielomianowymi.

Post autor: crank127 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu:

a) \(\displaystyle{ 6x^3-13x^2=2-9x}\)
b) \(\displaystyle{ x^3-4x^2+x+6=0}\)

męczę się już trochę i nie wiem jak je ugryźć.
Ostatnio zmieniony 3 cze 2010, o 14:54 przez Althorion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Problem z dwoma równaniami wielomianowymi.

Post autor: sushi »

b) jednym z miejsc zerowych bedzie x=-1-- 3 czerwca 2010, 12:44 --a) przeniesz wszystko na jedna strone

jakie dostaniesz wspolczynniki ? 6, -13, 9, -2 zatem 6-13+9-2=0 czyli x=1
crank127
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 28 maja 2009, o 15:03
Płeć: Mężczyzna

Problem z dwoma równaniami wielomianowymi.

Post autor: crank127 »

dzięki.
Deixis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 16 lis 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Pomógł: 2 razy

Problem z dwoma równaniami wielomianowymi.

Post autor: Deixis »

a). Przenosisz wszystko na jedną stronę.
W(1) = 0 x=1; x-1=0

Dzielisz wielomian przez x-1 i otrzymujesz \(\displaystyle{ 6x ^{2} - 7x + 2 = 0}\)
\(\displaystyle{ x = 1 ^{} \cup 6x ^{2} - 7x + 2 = 0}\)
Obliczasz deltę i otrzymujesz \(\displaystyle{ x = \frac{1}{2} \cup x = \frac{2}{3}}\)

Odp:
\(\displaystyle{ x = 0; x = \frac{1}{2}; x = \frac{2}{3}}\)-- 3 cze 2010, o 15:16 --Przykład robisz takim samym sposobem.
ODPOWIEDZ