Wyznacz wartość parametrów a i b tak, aby wielomiany \(\displaystyle{ W(x)= (25x^2 + ax + 1)(4x^2-9)}\) i \(\displaystyle{ F(x)=(2x-b)(5x + 1)^2 (2x + b)}\) były równe.
Ale prosiłbym bardzo o dokładne wytłumaczenie krok po kroku, głównie chodzi mi o to jak wymnóżyć te nawiasy..
No właśnie z tym mnożeniem sie pogubiłem
Wartości wielomianów
Wartości wielomianów
Ostatnio zmieniony 3 cze 2010, o 13:40 przez lizak69, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
Wartości wielomianów
Mnożysz tak jak zawsze tzn. gdybyś miał \(\displaystyle{ \left(5 + x\right) \left(x +3\right) =}\) wymnożyć umiesz? Jeśli tak to z tym powyżej też nie będziesz miał problemu.
-
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 61 razy
Wartości wielomianów
Nie trzeba wymnażać tych wszystkich nawiasów. W ten sposób tylko skomplikujesz sobie zadanie.
Zauważ, że w wielomianie \(\displaystyle{ W(x)}\) można wykorzystać wzory skróconego mnożenia.
Zauważ, że w wielomianie \(\displaystyle{ W(x)}\) można wykorzystać wzory skróconego mnożenia.
\(\displaystyle{ a^2-b^2=(a+b)(a-b)}\)
\(\displaystyle{ (a+b)^2=a^2+2ab+b^2}\)
Wartości wielomianów
Dwa wielomiany są równe, gdy sa tego samego stopnia oraz gdy mają różne współczynniki przy odpowiednich potęgach zmiennej.
Wystarczy wymnożyć nawiasy, potem powyciągać przed nawiasy \(\displaystyle{ x ^{3}; x^{2}; x}\) i porównać z tym co jest po drugiej stronie równania.
\(\displaystyle{ b = -3 \cup b = 3}\)
\(\displaystyle{ a = 10}\)
Wystarczy wymnożyć nawiasy, potem powyciągać przed nawiasy \(\displaystyle{ x ^{3}; x^{2}; x}\) i porównać z tym co jest po drugiej stronie równania.
\(\displaystyle{ b = -3 \cup b = 3}\)
\(\displaystyle{ a = 10}\)