\(\displaystyle{ W(x)= ax^{3}+bx^{2}+cx+d}\)
udowodnić ze
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2} = \frac{-b}{a}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}x_{2}x_{3}=\frac{c}{a}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}x_{2}+x_{2}x_{3}+x_{1}x_{3}=\frac{d}{a}}\)
prosze o szybką pomoc bo jest mi to bardzo potrzebne;)
z góry dziekuje:)
___________
Drobna korekta kosmetyczna
jasny
wyprowadzenie wzorów vieta dla wielomianu stopnia 3
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 10 lut 2006, o 16:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z domu
wyprowadzenie wzorów vieta dla wielomianu stopnia 3
Ostatnio zmieniony 25 paź 2006, o 17:50 przez nastirasti, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
wyprowadzenie wzorów vieta dla wielomianu stopnia 3
Hmm, ... będzie trudno to udowodnić bo poniższe wzory:
Sprawdź proszę raz jeszcze treść zadania
BTW: zapisz wielomian W jako iloczyn jednomianów, wymnóż je i porównaj współczynniki...
są fałszywe... (wszystkie trzy!).nastirasti pisze:udowodnić ze
\(\displaystyle{ x_1+x_2=\frac{-b}{a}\\ x_1x_2x_3=\frac{c}{a} \\ x_1x_2+x_2x_3+x_1x_3=\frac{d}{a}}\)
Sprawdź proszę raz jeszcze treść zadania
BTW: zapisz wielomian W jako iloczyn jednomianów, wymnóż je i porównaj współczynniki...