Pytanie studenta o wiek

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Siemion92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 08:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: J-ów
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

Pytanie studenta o wiek

Post autor: Siemion92 »

Dzisiaj na sprawdzianie z wielomianów i dostałem takie zadanie którego nie umiałem zrobić. Rozejrzałem się po internecie i nic nie znalazłem. Bardzo proszę o rozwiązanie tego nietypowego zadania.

"Student" na pytanie, ile ma lat odpowiedział, że gdyby 10 lat temu od sześcianu liczby jego lat odjąć 10-krotny kwadrat tych lat, to ta różnica byłaby 2 razy większa od liczby lat jego ojca, który miał 40 lat w chwili urodzenia syna. Ile lat ma student?
szatkus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 231
Rejestracja: 13 gru 2009, o 01:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zbąszynek
Pomógł: 41 razy

Pytanie studenta o wiek

Post autor: szatkus »

To po prostu to:
\(\displaystyle{ x^3-10x^2=2(40+x)}\)
x jest wiekiem studenta 10 lat temu.
Siemion92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 08:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: J-ów
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 1 raz

Pytanie studenta o wiek

Post autor: Siemion92 »

Nie wychodzi żadna liczba całkowita dodatnia a taka powinna wyjść.
?ntegral
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 61 razy

Pytanie studenta o wiek

Post autor: ?ntegral »

x - wiek studenta 10 lat temu
to ta różnica byłaby 2 razy większa od liczby lat jego ojca
Od liczby lat w chwili obecnej, czyli:

\(\displaystyle{ x^3-10x^2=2(40+x+10)}\)

\(\displaystyle{ x^3-10x^2=2(50+x)}\)

\(\displaystyle{ x=11}\)

Student ma obecnie 21 lat.
ODPOWIEDZ