Hurtownik i jego opryskiwacze. ^ ^

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
magdi^^
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 12 maja 2009, o 19:22
Płeć: Kobieta
Podziękował: 52 razy

Hurtownik i jego opryskiwacze. ^ ^

Post autor: magdi^^ »

Hurtownik sprzedaje opryskiwacze o pojemności 9l w cenie 80zł za sztukę, o ile zamówienie jest mniejsze niż 6 sztuk. Jeżeli zamówienie jest nie mniejsze niż 6 sztuk, ale nie większe niż 210 sztuk, to wówczas cena jednego urządzenia spada o 0,2zł pomnożone przez liczbę zamówionych sztuk. Napisz wzór funkcji opisującej przychód hurtownika. Jaka wartość zamówienia maksymalizuje przychód hurtownika? Ile wyniesie maxymalny przychód?
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Hurtownik i jego opryskiwacze. ^ ^

Post autor: Quaerens »

Tzn. Ja sobie pomyślałem tak:

\(\displaystyle{ Warunek \ : \ x<6 \\ y=80x \\ gdzie \ y \ oznacza \ przychod}\)

natomiast, gdy:

\(\displaystyle{ 120>x>6 \ : \ y=80x-0,2x \\ gdzie \ x \ oznacza \ ilosc \ urzadzen}\)

Teraz, aby wyznaczyć jego maksymalny przchód musisz podstawiać odpowiednie wartości za x, natomiast w drugim radzę wyznaczyć część wspólną.

Może to być źle, liczę na to, że ktoś to sprawdzi.
?ntegral
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 61 razy

Hurtownik i jego opryskiwacze. ^ ^

Post autor: ?ntegral »

Gdy \(\displaystyle{ x \in (6;210)}\):

\(\displaystyle{ y=f(x)=(80-0,2x) \cdot x}\)

Jest to równanie funkcji kwadratowej. Funkcja ta osiąga maksimum dla \(\displaystyle{ x=200}\).

\(\displaystyle{ f(200)=8000}\)
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Hurtownik i jego opryskiwacze. ^ ^

Post autor: Quaerens »

Ah 210, a ja 120 zobaczyłem
?ntegral
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 61 razy

Hurtownik i jego opryskiwacze. ^ ^

Post autor: ?ntegral »

120 to swoją drogą. Podałeś zły wzór na przychód ze sprzedaży.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Hurtownik i jego opryskiwacze. ^ ^

Post autor: Quaerens »

Dlatego prosiłem, aby ktoś sprawdził W sumie to nawet nie do końca rozumiem dlaczego taki zapis a nie inny , ale prześpię się z tym i uzmysłowię
ODPOWIEDZ