wyznacz wartości parametru a i b [r1,r2]

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mari133
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 maja 2010, o 22:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dubai

wyznacz wartości parametru a i b [r1,r2]

Post autor: mari133 »

Mam takie coś

Wyznacz wartość param. a i b aby liczby r1 i r2 były pierwiastkiem W(x):

\(\displaystyle{ a) W(x)= x ^{3} + ax ^{2} - 4x + b,

r1=-3, r2=2;




b) W(x)=x ^{3} + a ^{2} + bx + 9,

r1=-1, r2=1/2}\)
Moglibyście krok po kroku wytłumaczyć co i jak robic?


w pierwszym przykładzie zatrzymuje się na:

W(-3)= -15+9a+b
Ostatnio zmieniony 30 maja 2010, o 23:17 przez mari133, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

wyznacz wartości parametru a i b [r1,r2]

Post autor: Quaerens »

200723.htm
Awatar użytkownika
r4fall
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 24 sty 2010, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MG
Pomógł: 11 razy

wyznacz wartości parametru a i b [r1,r2]

Post autor: r4fall »

Liczysz \(\displaystyle{ W(r1)}\) i \(\displaystyle{ W(r2)}\) i przyrównujesz to do \(\displaystyle{ 0}\), czyli masz układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(r1)=0 \\ W(r2)=0 \end{cases}}\)

Dwa równania, dwie niewiadome.
mari133
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 maja 2010, o 22:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dubai

wyznacz wartości parametru a i b [r1,r2]

Post autor: mari133 »

Wytłumaczcie na pierwszym przykładzie..
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

wyznacz wartości parametru a i b [r1,r2]

Post autor: Quaerens »

200729.htm

To powinno ułatwić sprawę
mari133
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 maja 2010, o 22:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dubai

wyznacz wartości parametru a i b [r1,r2]

Post autor: mari133 »

Najlepiej jakby ktos rozwiązał jeden przykład..
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

wyznacz wartości parametru a i b [r1,r2]

Post autor: Quaerens »

Dobra to co napisałem jest źle. A to przez to, że nie piszesz w Latex. I tak już ślepy jestem. Pozdrawiam. To co tutaj jest zawarte wystarcza do rozwiązania tego.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2010, o 23:14 przez Quaerens, łącznie zmieniany 1 raz.
mari133
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 maja 2010, o 22:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dubai

wyznacz wartości parametru a i b [r1,r2]

Post autor: mari133 »

Skąd wziąłeś

\(\displaystyle{ 8a ^{2} +4b=-73}\)

?
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

wyznacz wartości parametru a i b [r1,r2]

Post autor: Quaerens »

Z głupoty bo te "erki mi się zlewały"

-- 30 maja 2010, 22:18 --

\(\displaystyle{ \begin{cases} 9a+b=15 / \cdot (-1)\\ 4a+b=0 \end{cases} \\ \begin{cases} -9a-b=-15 \\ 4a+b=0 \end{cases} \\ -5a=-15 \\ a=3}\)

Dalej już sobie poradzisz. Teraz w Latex lepiej.
ODPOWIEDZ