wyznaczenie wartości a i b [r1, r2]
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Berlin
wyznaczenie wartości a i b [r1, r2]
Hi,
Mam problem z pewnym zadaniem. Jego treśc: Wyznacz takie wartości parametrów a i b, aby liczby \(\displaystyle{ r_{1}}\) i \(\displaystyle{ r_{2}}\) były pierwiastkami wielomianu W(x), jeśli:
\(\displaystyle{ W(x) = x^{3} + ax^{3} - 4x + b, r_{1} = -3, r_{2} = 2}\)
Jeszcze kilka przykładów jest, ale mi chodzi o pomoc i wytłumaczenie. Podstawiam W(-3) do wzoru i kończę na czymś takim: \(\displaystyle{ W(-3) = 21 + 6a + b}\)
Nie wiem co dalej szczerze mówiąc. Prosze wiec o wykonanie choć tego jednego przykładu do końca i wytłumaczenie mniej więcej co i jak (wyznaczenie tego a i b), jesli bedzie coś trudniejszego (dla normalnego człowieka xD).
Dzięki z góry.
sa
Mam problem z pewnym zadaniem. Jego treśc: Wyznacz takie wartości parametrów a i b, aby liczby \(\displaystyle{ r_{1}}\) i \(\displaystyle{ r_{2}}\) były pierwiastkami wielomianu W(x), jeśli:
\(\displaystyle{ W(x) = x^{3} + ax^{3} - 4x + b, r_{1} = -3, r_{2} = 2}\)
Jeszcze kilka przykładów jest, ale mi chodzi o pomoc i wytłumaczenie. Podstawiam W(-3) do wzoru i kończę na czymś takim: \(\displaystyle{ W(-3) = 21 + 6a + b}\)
Nie wiem co dalej szczerze mówiąc. Prosze wiec o wykonanie choć tego jednego przykładu do końca i wytłumaczenie mniej więcej co i jak (wyznaczenie tego a i b), jesli bedzie coś trudniejszego (dla normalnego człowieka xD).
Dzięki z góry.
sa
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
wyznaczenie wartości a i b [r1, r2]
Zadanie 1
Skoro liczba -3 jest pierwiastkiem równania, to wielomian jest podzielny przez x+3, może to też oznaczać, że liczba -3 jest dzielnikiem wyrazu wolnego. To samo tyczy się liczby r=2.
Skoro liczba -3 jest pierwiastkiem równania, to wielomian jest podzielny przez x+3, może to też oznaczać, że liczba -3 jest dzielnikiem wyrazu wolnego. To samo tyczy się liczby r=2.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Berlin
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
wyznaczenie wartości a i b [r1, r2]
No przecież prawie jesteś w domu Nie chciałbym utrudniać Ci życia, ale chciałbym abyś poczytał o pierwiastkach wymiernych wielomianu oraz o Tw. Bezout.
Sposobem piaska, dojdziesz do układu równań z dwiema niewiadomymi.
Sposobem piaska, dojdziesz do układu równań z dwiema niewiadomymi.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2010, o 22:18 przez Quaerens, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Berlin
wyznaczenie wartości a i b [r1, r2]
tak, i wtedy będzie \(\displaystyle{ 0 = 21 + 6a + b}\)
i chodzi mi o to, nie mialem tego na lekcji i nie bardzo wiem jak to dalej bedzie z tym.
i chodzi mi o to, nie mialem tego na lekcji i nie bardzo wiem jak to dalej bedzie z tym.