Równanie czwartego stopnia.
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: brak
- Pomógł: 5 razy
Równanie czwartego stopnia.
Witam! Mam pytanie, mógłby ktoś mi wytłumaczyć, jak rozwiązać równania czwartego stopnia ? Np. mam takie równanie:
\(\displaystyle{ -x^4 + 5x^3 + 2x^2 - 32x + 24 = 0}\)
Jak coś takiego można rozwiązać ?
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ -x^4 + 5x^3 + 2x^2 - 32x + 24 = 0}\)
Jak coś takiego można rozwiązać ?
Pozdrawiam.
- Pan_Pietrucha
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 01:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Równanie czwartego stopnia.
Twierdzenie Bezouta. Podstawiasz po kolei liczby pod x aż przy któreś wielomian się wyzeruje. Będzie to jedno z miejsc zerowych. Potem dzielisz wielomian przez \(\displaystyle{ x-x _{0}}\). Chyba w większości postów użyłem zwrotu twierdzenie Bezouta
-
- Użytkownik
- Posty: 660
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 263 razy
- Pomógł: 3 razy
Równanie czwartego stopnia.
Tu próbowałem i nie idzie chyba znaleźć miejsca zerowego bynajmniej na oko.-- 30 maja 2010, 18:11 --ale sprawdzałem na szybko
- Pan_Pietrucha
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 01:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
Równanie czwartego stopnia.
Hmm, o ile dobrze liczę pierwsze miejsce zerowe to 2
Edit: A jednak źle liczę. Pierwsze miejsce zerowe to 3
Edit: A jednak źle liczę. Pierwsze miejsce zerowe to 3
Ostatnio zmieniony 30 maja 2010, o 19:22 przez Pan_Pietrucha, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: brak
- Pomógł: 5 razy
Równanie czwartego stopnia.
Mam jeszcze 1 pytanie, czy coś takiego:
\(\displaystyle{ -c^4 + 24c^3 + 3354c^2 + 49896c = 191241}\)
Dało by się jakoś rozwiązać?
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ -c^4 + 24c^3 + 3354c^2 + 49896c = 191241}\)
Dało by się jakoś rozwiązać?
Pozdrawiam.
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Równanie czwartego stopnia.
Miłej zabawy...Althorion pisze:Jeszcze można z grubej rury i wzorami Ferrariego, ale to tylko wtedy, gdy wszystkie inne sposoby zawiodą.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Równanie czwartego stopnia.
Przy rozwiązywaniu równań wielomianowych czwartego stopnia dominują dwa pomysły
Najpierw można wyeliminować \(\displaystyle{ x^2}\) podstawiając \(\displaystyle{ x=y- \frac{a_{3}}{4a_{4}}}\)
Pierwszy pomysł polega na tym aby przy pomocy dowolnego pierwiastka równania trzeciego stopnia
rozłożyć wielomian czwartego stopnia na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
Równanie trzeciego stopnia można otrzymać wymnażając dwa trójmiany kwadratowe w postaci ogólnej i porównując współczynniki albo podczas sprowadzania równania do postaci różnicy dwóch kwadratów
Drugi pomysł polega na przedstawieniu pierwiastków równania czwartego stopnia za pomocą
sumy/różnicy pierwiastków równania trzeciego stopnia
Równanie trzeciego stopnia można otrzymać podstawiając \(\displaystyle{ y=u+v+w}\)
Wynikiem tego podstawienia będą wzory Viete równania sześciennego
(właściwie dwusześciennego)
Najpierw można wyeliminować \(\displaystyle{ x^2}\) podstawiając \(\displaystyle{ x=y- \frac{a_{3}}{4a_{4}}}\)
Pierwszy pomysł polega na tym aby przy pomocy dowolnego pierwiastka równania trzeciego stopnia
rozłożyć wielomian czwartego stopnia na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
Równanie trzeciego stopnia można otrzymać wymnażając dwa trójmiany kwadratowe w postaci ogólnej i porównując współczynniki albo podczas sprowadzania równania do postaci różnicy dwóch kwadratów
Drugi pomysł polega na przedstawieniu pierwiastków równania czwartego stopnia za pomocą
sumy/różnicy pierwiastków równania trzeciego stopnia
Równanie trzeciego stopnia można otrzymać podstawiając \(\displaystyle{ y=u+v+w}\)
Wynikiem tego podstawienia będą wzory Viete równania sześciennego
(właściwie dwusześciennego)