rownanie sześcienne

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
manias13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 cze 2007, o 10:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koronowo

rownanie sześcienne

Post autor: manias13 »

\(\displaystyle{ x^3+3x^2+2x+6=0}\)
Ostatnio zmieniony 27 maja 2010, o 21:37 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

rownanie sześcienne

Post autor: Quaerens »

\(\displaystyle{ x^{2}(x+3)+2(x+3)=0 \\(x+3)(x^{2}+2)=0}\)
Ostatnio zmieniony 28 maja 2010, o 09:03 przez Quaerens, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

rownanie sześcienne

Post autor: Althorion »

To drugie źle, powinno być \(\displaystyle{ (x+3)(x^2+2)=0}\).
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

rownanie sześcienne

Post autor: Quaerens »

widocznie, źle przepisałem Co nie zmienia faktu iż tak jest tylko jeden pierwiastek.
ODPOWIEDZ