Dla mnie ważny problem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 maja 2010, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koniec świata

Dla mnie ważny problem

Post autor: wola »

potrzebuję rozwiązania 2 zadań z wielomianów:
1. liczby 2 i 3 są pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= 2^{3}+mx ^{2}-13x+n}\) . oblicz współczynniki m i n

2. wiedząc że liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu, zapisz ten wielomian w postaci iloczynu wielomianów pierwszego stopnia \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}+2x ^{2}-13x+10}\)
Ostatnio zmieniony 27 maja 2010, o 22:09 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pamiętaj o klamrach [latex][/latex]
Awatar użytkownika
Pan_Pietrucha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 01:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Dla mnie ważny problem

Post autor: Pan_Pietrucha »

1. Jeśli 2 i 3 są pierwiastkami wielomianu, to \(\displaystyle{ \begin{cases} W(2)=0 \\ W(3)=0 \end{cases}}\)
Z tego układu wyliczasz m i n

2. Jeśli 1 jest pierwiastkiem tego wielomianu, to korzystając z twierdzenia Bezouta, jest on podzielny przez \(\displaystyle{ x-1}\) . Wynikiem dzielenia jest funkcja kwadratowa, z której potem obliczasz pozostałe pierwiastki. Później tylko zapisujesz w postaci iloczynowej.
wola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 maja 2010, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koniec świata

Dla mnie ważny problem

Post autor: wola »

dzięki mistrzu ratujesz mi mój biedny tyłek
ODPOWIEDZ