Wyjaśnij, dlaczego wymierne pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) (jeśli istnieją) muszą należeć do podanego przedziału.
\(\displaystyle{ W(x)=8x^{3}+49x^{2}+16x+a\quad (a\in C)\quad <-|a|,|a|>}\)
równania wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
równania wielomianowe
dzielniki wyrazu wolnego - p ( u nas wyraz wolny to "a")
dzielnik wyrazu przy najwyzszej potedze - q ( u nas wyraz przy najwyzszej potedze to "8")
\(\displaystyle{ x_i= \frac{p}{q}}\) takie jest twierdzenie
\(\displaystyle{ x_i= \frac{p}{q}}\)
\(\displaystyle{ \left | \frac{p}{q} \right| < |a|}\)
wiec ułamek bedzie mniejszy od |a| i wiekszy od -|a|
dzielnik wyrazu przy najwyzszej potedze - q ( u nas wyraz przy najwyzszej potedze to "8")
\(\displaystyle{ x_i= \frac{p}{q}}\) takie jest twierdzenie
\(\displaystyle{ x_i= \frac{p}{q}}\)
\(\displaystyle{ \left | \frac{p}{q} \right| < |a|}\)
wiec ułamek bedzie mniejszy od |a| i wiekszy od -|a|